Dit is waarom je droogte ervaart tijdens de overgang

Tijdens de overgang merk je wellicht dat je huid, ogen en slijmvliezen zoals de mond en vagina droger worden.
Zo kan je huid trekkeriger gaan aanvoelen, maak je misschien wat minder speeksel
aan en merk je tijdens intimiteit dat de vagina droger is dan voorheen.

De overgang is een natuurlijk proces wat iedere vrouw uiteindelijk meemaakt. Op dit moment is maar liefst 1,8 miljoen van de Nederlandse vrouwen in de overgang. De overgang begint tegenwoordig tussen de 45 en 55 jaar (maar er zijn natuurlijk uitzonderingen). De eicelproductie loopt dan terug, de menstruatie wordt eerst onregelmatig en blijft uiteindelijk helemaal weg (menopauze). De vrouwelijke hormoonproductie loopt terug. Gevolg? Droogte.

Droge huid

Door hormonale veranderingen tijdens de overgang (vermindering van oestrogenen) kan het bevochtigingsmechanisme van je lichaam zwakker worden. Oestrogeen stimuleert namelijk de aanmaak van huideigen vetten. Wanneer oestrogenen afnemen in je lichaam, daalt ook het collageen in je huid. Ook wordt de huid wat dunner en minder elastisch. Je merkt dit doordat de huid droog en soms ruw en trekkerig aanvoelt, of zelfs kan gaan jeuken waardoor er mogelijk ook schilfering ontstaat. Een goede hydraterende crème kan plaatselijk verlichting geven.

Droge ogen

Jeukende ogen, rode ogen, het gevoel alsof er iets in je oog zit of zelfs alsof er zand in zit. Droge ogen kunnen enorm oncomfortabel zijn. Ook de oestrogenen zijn hier de oorzaak van.
Hoe ouder je wordt, hoe minder traanvocht de traanklier produceert. Wanneer er te weinig lipiden in het traanvocht zitten, is de samenstelling niet meer voldoende om je oog te beschermen en te bevochtigen. In dit artikel geven wij je 5 tips om de verschijnselen te verlichten.

Droge slijmvliezen

Je lichaam wordt beschermd door de huid en slijmvliezen. Tijdens de overgang kun je last krijgen van droge slijmvliezen zoals een droge mond en droge vagina. Wanneer je mond droog is, kun je wat vaker slokjes water drinken maar bij een droge vagina zijn de klachten vaak niet zo eenvoudig te verlichten. Je merkt het tijdens intimiteit maar kunt ook continu een oncomfortabel gevoel ervaren.

Een supplement met duindoornbesolie kan jou helpen bij droogteklachten. De duindoornbesolie helpt bij droge huid en droge slijmvliezen die onder andere veroorzaakt worden door de overgang. Membrasin duindoornbesolie zit boordevol gezonde stoffen zoals essentiële vetzuren omega 3,6, 9 en 7vitamine A en die de huid en slijmvliezen van binnenuit ondersteunen. Bekijk hier welk supplement het beste bij jou past.