Met deze 5 tips pak jij je droge ogen aan

Droge ogen, hoe herkennen we ze - Membrasin eye care

Droge ogen, een branderig gevoel, jeuk, tranen en wazig zien. Wanneer je ogen (erg) droog zijn, voelt dit enorm oncomfortabel. Het kan zelfs voelen alsof er zand in je ogen zit. Sommige mensen hebben af en toe droge ogen, bijvoorbeeld lensdragers, aan het einde van de dag. Maar anderen ervaren dagelijks dit oncomfortabele gevoel.


Vrouwen kunnen rond de overgangsperiode drogere ogen krijgen want dit staat bekend als een overgangsverschijnsel. Hoe ouder je wordt, hoe minder traanvocht de traanklier produceert. Wanneer er te weinig lipiden in het traanvocht zitten, is de samenstelling van dit vocht niet voldoende om je oog te beschermen en te bevochtigen. In dit artikel geven wij je 5 tips om het oncomfortabele gevoel van droge ogen op natuurlijke wijze te verlichten!

1. Werk je veel achter een beeldscherm?

Dan knipper je automatisch minder met je ogen waardoor je oog sneller kan uitdrogen. Probeer dan ook regelmatig even een pauze te nemen van je beeldscherm. Zuurstof doet je ogen goed dus ga bij voorkeur lekker even naar buiten. Verruil je lenzen in voor een bril als je ogen echt vervelend aanvoelen. Waarschijnlijk voel je dan direct verlichting.

2. Knipperen met je ogen

Probeer wat meer te knipperen zodat het traanvocht gelijkmatig over je oog wordt verdeeld. Een kleine moeite!

3. De luchtvochtigheid

Deze kan in je huis of op je werk ook een belangrijke rol spelen. Wanneer de lucht erg droog is, zal je dit snel merken aan je ogen die steeds droger zullen worden en oncomfortabel aan aanvoelen. Een luchtbevochtiger kan dan helpen, maar je kunt ook bakjes met water neerzetten.

4. Reinig je ogen mild

En wees vooral zacht bij de ooglidranden want hier zitten talgkliertjes die vetten voor de traanfilm produceren. Hou hier ook rekening mee bij de keuze voor cosmetica, zoals oogpotloden. Deze kunnen mogelijk de talgkliertjes in de ooglidranden afsluiten.

5. Gebruik vitamine A

Dit is belangrijk voor het oog en zorgt er onder andere voor dat we scherp kunnen zien. Vitamine A is goed voor de slijmvliezen en draagt hij aan het behoud van een normale vochtbalans van de ogen. Daarom wordt vaak geadviseerd om vitamine A in te nemen bij droge ogen. Vitamine A zit in dierlijke producten zoals vis, eieren, kaas, melk en vlees maar ook in duindoornbesolie.

Duindoornbesolie is een van de weinige plantaardige producten waar vitamine A in zit. Naast vitamine A is er provitamine A: dit zit vooral in fruit en groente met bètacaroteen zoals mango, abrikoos, mandarijnen en wortelen. Uit provitamine A kan ons lichaam zelf vitamine A aanmaken. Dat wortels goed zijn voor onze ogen is dus geen fabel.

Overigens hoef je echt niet elke dag een glas wortelsap te drinken. Er zijn veel eenvoudigere manieren om genoeg vitamine A binnen te krijgen!