De overgang is een natuurlijk proces wat iedere vrouw uiteindelijk meemaakt. Op dit moment is maar liefst 1,6 miljoen van de Nederlandse vrouwen in de overgang. De overgang begint tegenwoordig tussen de 45 en 55 jaar (maar er zijn natuurlijk uitzonderingen). De eicelproductie loopt dan terug, de menstruatie wordt eerst onregelmatig en blijft uiteindelijk helemaal weg. Je bent dan in de menopauze.

Vrouwelijke hormonen houden huid, haar, slijmvliezen en botten gezond. In de overgang lopen die hormonen terug. Gevolg? Droge huid, droge ogen en droge slijmvliezen

membrasin-vrouw-close-up2019

De overgang

De overgang is de levensfase waarin vrouwen uiteindelijk stoppen met menstrueren. Vaak begint de overgang tegenwoordig al rond hun veertigste waarbij de eerste verschijnselen zich openbaren. Die in eerste instantie niet eens aan de overgang worden toegeschreven. Denk aan een droge huid, slijmvliezen en droge ogen. Tien jaar later, om en nabij de 50, start de menopauze: de periode na de laatste menstruatie. 80 Procent van de vrouwen die ouder zijn dan vijftig heeft overgangsverschijnselen waaronder droge huid, droge ogen, droge mond en droge slijmvliezen. Zeker 10 procent van de vrouwen ervaart deze verschijnselen al voor hun veertigste.

De overgang gaat gepaard met typische overgangsverschijnselen. Sommige vrouwen schamen zich voor bepaalde symptomen zoals opvliegers, of droge slijmvliezen. Anderen willen niet ‘zeuren’ en lopen er daarom mee door. Jammer en onnodig want overgangsklachten zijn heel normaal. En er is iets aan te doen!

Meer weten over typische overgangsverschijnselen?

Symptomen overgang

Vrouwelijke hormonen beschermen ons tegen hart- en vaatziekten en houden onze huid, vochtbalans, haar, slijmvliezen en botten in conditie.

De volgende overgangsverschijnselen komen veel voor:

Membrasin werkt alleen op droge huid, droge ogen en droge slijmvliezen en niet bij andere overgangsverschijnselen.