Droge ogen tijdens de overgang

Droge, geïrriteerde ogen kunnen knap vervelend zijn. Van een oncomfortabel droog gevoel tot enorme jeuk of het gevoel dat er zand in je ogen zit.  Droge ogen komen veel voor tijdens en na de overgang en geven een vermoeid gevoel en een vermoeide uitstraling. Maar waardoor komt dit nou precies en wat kun je er aan doen? We vertellen het je allemaal in dit artikel. 

Oorzaken van droge ogen
Bijna iedereen heeft weleens last van droge ogen. Mannen en vrouwen die lenzen dragen of die dagelijks achter een computer werken ervaren vaker droge ogen. Terwijl veel vrouwen in de overgang juist droge ogen krijgen doordat het hormoon oestrogeen, wat belangrijk is voor onze slijmvliezen, terugloopt. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de conditie van de slijmvliezen in het lichaam. Daarom maken de slijmvliezen in de menopauze vaak te weinig traanvocht aan. 

 

oorzaken van droge ogen bij mannen en vrouwen

Oorzaken van droge ogen kunnen het dragen van lenzen zijn, beeldscherm gebruik of bij vrouwen kan het door de overgang komen.

Traanvocht bij droge ogen
Droge ogen ontstaan wanneer er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of als het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is. Oogvocht is essentieel voor ons oog, het beschermt het oog tegen uitdroging en invloeden van buitenaf, het voedt het hoornvlies en houdt het hoornvlies glad. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Wist je dat tranende ogen vaak een teken zijn van droge ogen?

Symptomen droge ogen
Het is niet altijd duidelijk waar droge ogen vandaan komen. De volgende verschijnselen kunnen een uiting van droge ogen zijn bij zowel mannen als vrouwen:  

 • vermoeide ogen 
 • branderig of prikkend gevoel 
 • gevoel alsof er een zandkorreltje in het oog zit 
 • slijmvorming in de ogen 
 • niet goed tegen fel licht kunnen 
 • vastplakkende oogleden 
 • overmatig tranen

Traanvocht bij droge ogen
Het klinkt onlogisch, maar juist droge ogen tranen vaker. Je huilt dan zogenaamde reflextranen. De samenstelling van deze tranen is anders dan die van het traanvocht. Reflextranen blijven niet op het oog liggen: ze lopen meteen uit het oog over de wangen. Ze vormen dus geen beschermende traanfilm en helpen daarom dus niet bij droge ogen.  

Vitamine A
Vitamine A is erg belangrijk voor de ogen. Hoe helpt deze vitamine onze ogen gezond te houden? Voor het behoud van gezonde ogen is vitamine A bij zowel mannen als vrouwen belangrijk. Ons netvlies vaart er wel bij. Hoe zit dat precies? En zijn wortels echt goed voor onze ogen en moeten we daarom elke dag een vers glas wortelsap drinken?  

Door vitamine A kunnen we scherp zien in het donker. Het netvlies in het oog bevat miljoenen lichtgevoelige cellen: de staafjes en kegeltjes. Ze vertalen licht naar elektrische stroompjes die in de hersenen worden omgezet in beeld. De kegeltjes gebruiken we hoofdzakelijk overdag, daarmee zien we kleur. Met de staafjes nemen we grijstinten waar, die benutten we vooral in de schemering. 

De staafcellen in het netvlies bevatten het lichtgevoelige pigment rodopsine. Deze rode kleurstof valt uiteen als er licht op valt, waarna de elektrische impuls ontstaat. Rodopsine wordt aangemaakt onder invloed van vitamine A. Om goed te kunnen zien in het donker is het dus essentieel dat we voldoende daarvan binnenkrijgen. 

Vitamine A is bij vrouwen verder goed voor de slijmvliezen en draagt bij zowel mannen als vrouwen bij aan het behoud van een normale vochtbalans van de ogen. Daarom wordt vaak geadviseerd vitamine A in te nemen bij droge ogen. 

 Voeding
Vitamine A (retinol) zit in dierlijke producten zoals : 

 • vis 
 • eieren 
 • kaas 
 • melk 
 • vlees 

Vooral lever bevat hier veel van. Niet handig als je vegetariër of veganist bent. Duindoornbesolie is een van de weinige plantaardige producten waar vitamine A in zit. Naast vitamine A is er provitamine A: dit zit vooral in fruit en groente met bètacaroteen zoals mango, abrikoos, mandarijnen en wortelen. Uit provitamine A kan ons lichaam zelf vitamine A aanmaken. Dat wortels goed zijn voor onze ogen is dus geen fabel. Overigens hoef je echt niet elke dag een glas wortelsap te drinken. Er zijn veel eenvoudigere manieren om genoeg vitamine A binnen te krijgen. 

 Aandoeningen die droge ogen veroorzaken
Droge ogen komen vaak voor bij mensen met diabetes, het syndroom van Sjögren en Parkinson. Verder hebben veel lenzendragers een tekort aan traanvocht. Droge ogen kunnen ook na een ooglaserbehandeling ontstaan of door bepaalde medicijnen. 

 Droge ogen remedie
De beste manier om droge ogen te voorkomen is zorgen dat er zo weinig mogelijk vocht uit onze ogen verdwijnt. Deze tips zorgen ervoor dat de ogen voldoende vochtig blijven: 

 • Drink minimaal 1,5 liter water per dag 
 • Gebruik een luchtbevochtiger 
 • Eet voedsel met veel vitamine A en eventueel aanvullend een supplement als Membrasin eye care duindoornbesolie 
 • Gebruik een bril om je ogen tegen de wind te beschermen 
 • Vermijd rokerige ruimtes en rook niet 
 • Blijf uit de buurt van warmtebronnen zoals kachels, radiatoren en föhns 

SBA24 duindoornbesolie extract helpt bij droge ogen

Oplossingen bij droge ogen
Heb je al last van droge ogen? De volgende tips kunnen je helpen de klachten te verlichten of te verhelpen: 

 • Knipper vaker 
 • Probeer niet in je ogen te wrijven. Dit veroorzaakt irritatie en soms zelfs ontstekingen; dat komt droge ogen niet ten goede. 
 • Draag je lenzen? Die kunnen jouw ogen uitdrogen. Houd ze niet te lang in en draag af en toe een bril. 
 • Gebruik bevochtigingsdruppels voor je droge ogen. Laat je daarin adviseren door een expert 
 • Geef je ogen gedurende de dag korte pauzes door ze 5 tot 10 minuten te sluiten. 
 • Gebruik duindoornbesolie tegen droge ogen. 

Membrasin duindoornbesolie bevat het unieke, zuivere en gestandaardiseerde duindoornbesolie-extract SBA24®, waarvoor alleen de hoogste kwaliteit duindoornbessen worden geselecteerd.   

Oogspray
Behalve Membrasin duindoornbesolie supplementen is er ook een unieke oogspray verkrijgbaar met natuurlijke duindoornbesolie. De werking van de Membrasin Vision Vitality Spray is klinisch bewezen om symptomen van droge ogen te verlichten en hydrateert de huid rondom de ogen.  

De micro-emulsie bevat duindoornbesolie dat zich langzaam over de traanfilm verspreidt. De olie versterkt de traanlipidenlaag om de ogen te beschermen tegen uitdrogen. Hyaluronaat ondersteunt het vochtbindende vermogen van traanvocht en bevochtigt de ogen.  


Dankzij het speciale ontwerp van de verpakking kan het flesje in elke positie worden gehouden. Het flesje bevat een speciaal vacuüm zakje om de houdbaarheid te garanderen. ​
 

Membrasin Vision Vitality Spray is geschikt voor gevoelige ogen, dragers van lenzen en in combinatie met oogmake-up. Gebruik de spray altijd op gesloten oogleden. Bekijk alle informatie over onze oogspray in de shop.

 We hopen dat je na het lezen van dit uitgebreide artikel alles weet wat je moet weten over droge ogen tijdens en na de overgang. Heb je nog vragen? Stel ze ons gerust op Facebook en/of Instagram. Ook staan onze verkooppunten graag voor je klaar om je persoonlijk te adviseren zodat jouw droge ogen hopelijk binnenkort verleden tijd zijn! 

Naar de Membrasin producten