Lieve Veertiger

Even een bericht van ons, aan jou. Om je te laten weten dat de subtiele veranderingen die je merkt aan je lijf en je mind, helemaal normaal zijn. Of indien je nog geen veranderingen ervaart, je te laten weten dat er veranderingen gaan komen en je hiervan niet hoeft te schrikken. In dit blog vertellen wij je alles wat je waarschijnlijk fijn vindt om te weten over jouw levensfase. 

Wat is de overgang
We weten allemaal dat iedere vrouw uiteindelijk in de overgang komt. Maar wat is de overgang nou precies? Zo rond je veertigste levensjaar kan er een verandering plaatsvinden in je hormoonhuishouding. Als je je lichaam goed kent dan kun je al subtiele veranderingen merken, bijvoorbeeld droogte. Deze fase heet de premenopauze, dit is de fase voordat je menstruatie definitief uit blijft. Het wordt ook wel de pre overgangsfase genoemd. In deze fase raken feitelijk de eicellen op. Als er geen eitjes meer loskomen, maakt je lichaam minder oestrogeen aan, een vrouwelijk hormoon. Uiteindelijk blijft de menstruatie helemaal weg, dit noemen we de menopauze. 

Wat zijn de symptomen van de overgang?
Waar je voorheen baalde van je maandelijkse menstruatie schrik je nu wanneer deze wegblijft. En niet 1 keer wegblijft, maar meerdere keren. Wat is er aan de hand met je lichaam? En waarom voel je opeens ook mentaal anders? Hieronder 25 overgang signalen van de overgang:

1. Minder regelmatige menstruatie
2. Uitblijven van menstruatie
3. Heftige menstruaties
4. Nachtelijk transpireren
5. Opvliegers
6. Stemmingswisselingen
7. Droge huid
8. Droge ogen
9. Droge mond
10. Droge vagina
11. Vermoeidheid
12. Futloosheid
13. Somberheid
14. Een onrustig gevoel
15. Moeite om in slaap te vallen
16. Gewichtstoename
17. Spier- en gewrichtsklachten
18. Minder zin in seks
19. Dunner haar
20. Nervositeit
21. Verstrooidheid
22. Veranderende spijsvertering
23. Duizelingen
24. Bruine afscheiding
25. Concentratieproblemen

Hoe weet ik of ik in de overgang ben?
Bij je huisarts kun je een bloedtest doen om zeker te weten of je in de overgang bent, maar je kunt ook alvast even checken hoeveel en welke symptomen je hebt. Kende je deze overgangsfeitjes al?

  1. Op dit moment zijn 1,8 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang
  2. De overgang is de levensfase waarin vrouwen stoppen met menstrueren
  3. De menopauze en de overgang zijn dus niet hetzelfde
  4. De menopauze is 1 moment namelijk je laatste menstruatie
  5. De menopauze is pas achteraf vast te stellen
  6. Overgangsverschijnselen kunnen soms wel 10 jaar duren
  7. De meest voorkomende verschijnselen zijn opvliegers, droogte, nachtzweten
  8. Droogte is onder andere te merken aan de huid, mond, ogen en vagina
  9. Zeker 10 procent van de vrouwen ervaart deze verschijnselen al voor hun veertigste.

Wat kun je doen tegen overgangsklachten?
Veel vrouwen lopen door met overgangsverschijnselen en ‘willen niet zeuren’. Dat is jammer want veel verschijnselen zijn te verlichten. Zo ook droogte. Wist je dat duindoornbesolie een positief effect kan hebben?

Membrasin® is specialist in duindoornbesolie en bevat het unieke, zuivere en gestandaardiseerde duindoornbesolie-extract SBA24®, waarvoor alleen de hoogste kwaliteit duindoornbessen worden geselecteerd. De olie zit vol gezonde stoffen zoals onverzadigde vetzuren omega 3, 6, 9 en omega 7, vitamine A en vitamine E. Vooral in Aziatische landen en Rusland staat de duindoornbes al eeuwen bekend om zijn ondersteunende eigenschappen. Duindoornolie helpt de huid, ogen en slijmvliezen gezond te houden!

Ontdek hier onze producten.

Wil je je overgangssignalen bespreken met een deskundige? Je huisarts kan je hier goed bij helpen en je eventueel doorverwijzen naar een overgangsconsulente.