Duindoornbesolie bevat vitamines, waaronder vitamine A. Deze vitamine is goed voor het gezichtsvermogen en draagt bij aan het behoud van een gezonde huid en slijmvliezen. Is vitamine A altijd gezond?

Duindoornbes–vitamineA-Membrasin

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd en zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, melk, kaas, vis en eieren. Vaak wordt vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Vooral lever bevat veel vitamine A. Ook in duindoornbesolie zit van nature vitamine A. Zeker voor vegetariërs is dit een goed alternatief voor de dierlijke producten.

Provitamine A

Ons lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit provitamine A. Dit zit vooral in groente en fruit met bètacaroteen zoals wortels, mango, mandarijnen en sinaasappels. Vitamine A uit dierlijke producten wordt makkelijker opgenomen. Om provitamine A uit groente en fruit zo goed mogelijk op te nemen, kunt u die het best eten met vet zoals olijfolie. Vitamine A is namelijk een in vet oplosbare vitamine.

Vitamine voor de huid, ogen en slijmvliezen

Vitamine A draagt bij aan een normale vochtbalans van de ogen en draagt bij aan een normaal gezichtsvermogen. Het ondersteunt de conditie van het oog, en zorgt ervoor dat u scherp kunt blijven zien in het donker. 

Daarnaast helpt het de huid en slijmvliezen gezond te houden en het voedt de huid van binnenuit. Het zorgt er tevens voor een goede werking van het immuunsysteem.