Het oog is een ingewikkeld orgaan. De lichtstralen die de pupil binnenvallen, worden door de lens geprojecteerd tot een afbeelding op het netvlies achterin de oogbol. De pupil in de oogbol kan wijder of nauwer worden zodat er meer of juist minder licht op het netvlies valt. De afbeelding wordt naar de hersenen overgebracht via de oogzenuw en dat ‘plaatje’ geven we een betekenis.
Het netvlies van een oog bevat 137 miljoen cellen. De meerderheid van die cellen heeft de vorm van een staafje. Hierdoor zien we zwart-wit, kunnen we in de schemering kijken en merken we bewegingen op. De andere 7 miljoen cellen hebben de vorm van een kegel, waardoor we in het daglicht kleuren en patronen kunnen zien. Het midden van het netvlies wordt de gele vlek genoemd. Hier zitten de kegeltjes heel dicht op elkaar. Hiermee zien we fijne details.
De ogen houden zichzelf de hele dag schoon met traanvocht waarin een ontsmettend stofje zit. Door te knipperen (zo’n 20 keer per minuut) verspreiden we traanvocht over het oog. Dit houdt het oog schoon, stofvrij en beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf.
Symptomen droge ogen
Rode, geïrriteerde ogen, het gevoel alsof er zandkorrels in zitten en zelfs minder goed zien. Het zijn symptomen van droge ogen. De oorzaak? Een verminderde traanproductie of een verminderde kwaliteit van het traanvocht. Vooral in de winter komen droge ogen veel voor. Droge ogen komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Wat kunnen we ertegen doen? En waarom hebben we vitamine A nodig voor gezonde ogen?