Een branderig of prikkend gevoel en rood oogwit: typisch gevalletje droge ogen. Ze ontstaan doordat de hoeveelheid traanvocht afneemt, of wanneer de samenstelling van dat traanvocht verandert. Dunner wordende slijmvliezen bij vrouwen (door de overgang) helpen ook niet mee. Of wat dacht je van mensen met diabetes, het syndroom van Sjögren of Parkinson. Ook zij hebben droge ogen.

Ben je een lenzendrager, brildrager of zit je dagelijks achter je beeldscherm? Dan heb je ook te maken met droge ogen. Waaraan herkennen we droge ogen? Waarom gaan we erdoor tranen? En hoe komt het dat die tranen niet helpen bij droge ogen?

Droge ogen, hoe herkennen we ze - Membrasin eye care

Voldoende traanvocht is nodig om het oog te beschermen tegen uitdrogen en invloeden van buitenaf. Maar hoe werkt dat? En hoe merken we het als we te weinig traanvocht aanmaken?

Traanvocht

Traanvocht bestaat voor het grootste deel uit water, maar ook uit slijm en vet. Die laatste twee bestanddelen zorgen dat het traanvocht niet te snel uit onze ogen verdampt. Traanvocht bevat bovendien een stofje wat het oog beschermt tegen invloeden van buitenaf. We knipperen zo’n twintig keer per minuut. Hiermee verspreiden we het traanvocht over het oog. Dit houdt het oog schoon, stofvrij en beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf.

Traanvocht en droge ogen

Onder andere de overgang, ouder worden, bepaalde aandoeningen en medicijnen kunnen droge ogen veroorzaken. Droge ogen komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Het heeft te maken met een verminderde hoeveelheid traanvocht. Ook een andere samenstelling van traanvocht kan droge ogen veroorzaken.

Hoe werkt traanvocht?

Traanvocht vormt een filmlaagje over het oog dat beschermt tegen uitdrogen. Het houdt daarnaast het hoornvlies in conditie, wat nodig is om optimaal scherp te kunnen zien. Traanvocht wordt gemaakt door het slijmvlies van de ogen en door de traanklieren. Als slijmvliezen (door de overgang) dunner worden, vermindert de traanvochtproductie, waardoor we droge ogen kunnen krijgen.

Symptomen droge ogen

Het is niet altijd duidelijk waar droge ogen vandaan komen. De volgende verschijnselen kunnen een uiting van droge ogen zijn bij zowel mannen als vrouwen:

  • vermoeide ogen
  • branderig of prikkend gevoel
  • gevoel alsof er een zandkorreltje in het oog zit
  • slijmvorming in de ogen
  • niet goed tegen fel licht kunnen
  • vastplakkende oogleden
  • overmatig tranen

Tranen bij droge ogen

Het klinkt onlogisch, maar juist droge ogen tranen vaker. Je huilt dan zogenaamde reflextranen. De samenstelling van deze tranen is anders dan die van het traanvocht. Reflextranen blijven niet op het oog liggen: ze lopen meteen uit het oog over de wangen. Ze vormen dus geen beschermende traanfilm en helpen daarom dus niet bij droge ogen.