Let’s talk about … the overgang!

Onlangs vond onze eerste podcast plaats, gehost door Patricia van Liemt (42 jaar). Ze ging in gesprek met Myrthe Johansen (46 jaar) en Denise Boomkens (47 jaar). Ze spraken over hoe je gelukkig ouder kunt worden. Iedere vrouw krijgt op een bepaald punt in haar leven te maken met de overgang. Oprah Winfrey zei ook al dat je het gelukkig niet alleen, zonder hulp, hoeft door te maken.


Denise: “In deze leeftijdsfase ben je veel meer gefocust op jezelf. Er komt een bepaalde rust over je, waardoor je je veel minder aantrekt van wat een ander van je denkt. Je weet veel beter wat je wil. Daardoor wordt het leven makkelijker.” 

Myrthe: “Ik ben het eens met Denise, maar het fysieke aspect vind ik af en toe wat lastiger. Je moet er meer moeite voor doen. De overgang bestaat uit een aantal fases en eigenlijk begint het al rond je 40e levensjaar. De pre-menopauze. Je hebt nog een regelmatige cyclus maar toch verandert er al iets subtiels. In de periode hierna ga je verschil merken in je menstruatiecyclus en voor komen dan ook de eerste klachten door de hormoonschommelingen. Het gaat eigenlijk allemaal om de hormonen die een nieuwe balans gaan vinden. Het is heel belangrijk om extra goed te letten op je voeding en levensstijl. Zo kunnen koffie en alcohol onrust veroorzaken in je lijf en is het aan te raden om regelmatig te eten, niet te vaak eten en niet te veel suiker. Als je goed naar je lichaam luistert, kun je tijdig alvast goed voor jezelf gaan zorgen..

Denise: “Ik praat er veel over met vrouwen en merk al wat subtiele signalen zoals haaruitval en soms een opvlieger. Maar spiegel jezelf niet alleen aan jongere vrouwen maar ook aan oudere vrouwen. Angsten om ouder te worden zijn bij mij grotendeels weg, omdat ik hoor van de vrouwen die ik fotografeer, dat je vooruit moet kijken in plaats van smachten naar wat is geweest. Als je dat doet, gaat je blik weer vooruit en wordt het leven anders”.

Beluister hier de volledige podcast met Patricia, Myrthe en Denise en praat gezellig over dit onderwerp met ons mee op Facebook en/of Instagram!