Intimiteit tijdens de overgang

Je hormonen zijn van slag, je kunt last hebben van opvliegers en wat kilo’s aankomen. Wanneer je in de overgang bent, kun je aan je lichaam merken dat er dingen in je lijf veranderen.
Dit kan onzekerheden met zich meebrengen op het gebied van intimiteit met je partner.

In dit artikel geven wij je tips om volop te kunnen geniet van intimiteit, want de overgang brengt ook kansen met zich mee! Zo weet je op deze leeftijd precies wat je wel en niet fijn vindt en kun je eventuele vaginale droogte verlichten. Wist je bijvoorbeeld dat orgasmes anders aan kunnen voelen tijdens de overgang? Zo kan je intieme zone gevoeliger worden in de overgang doordat het vetweefsel er omheen dunner wordt!

Minder behoefte aan seks

Er zijn vrouwen die merken dat hun libido veranderd tijdens de overgang. Zo kun je minder zin hebben in seks of is er even totaal geen behoefte aan. Wanneer je al slecht slaapt door nachtelijk transpireren en opvliegers, wil je wellicht gewoon slapen wanneer je bed in stapt in plaats van stomend hete seks met je partner zoals vroeger. En that’s okay. Praat met je partner en laat hem of haar weten wat er zich afspeelt in je lijf en in je brein. Communicatie is super belangrijk. Heeft je partner wel (veel) behoefte aan intimiteit? Misschien kun je samen manieren vinden waarop je het wel fijn kunt hebben en jij er ook van kunt genieten.

Zin in seks

Ook het tegenovergestelde is dus mogelijk. Met een intieme zone die nog gevoeliger kan worden, kun je misschien sneller tot een hoogtepunt komen. Waardoor je juist meer zin kunt krijgen in seks. Wanneer jij je lekkerder in je vel voelt zitten, omdat jij je zekerder voelt over je lijf, dan geeft dat op dit gebied ook een boost aan je zelfvertrouwen. Sommige vrouwen ervaren na de overgang een hernieuwd of zelfs verdubbeld libido!

Droge slijmvliezen

Je kunt tijdens de overgang vaginale droogte ervaren. Dit is een veelvoorkomend overgangsverschijnsel. Je gehele lichaam kan droger worden, niet alleen je vagina maar al je slijmvliezen. Bijvoorbeeld ook je ogen en mond. Wanneer je minder vocht hebt in je vagina, kan penetratie minder prettig en soms zelfs pijnlijk aanvoelen. Hierdoor kun je meer gespannen zijn of zelfs op gaan zien tegen seks. Dat is jammer want ook tijdens de overgang kunnen jij en je partner genoeg intimiteit blijven hebben. Zo kun je gebruik maken van een (natuurlijk) glijmiddel maar ook supplementen met duindoornbesolie kunnen de vaginale droogte verlichten.

Duindoornbesolie bevat omega vetzuren en vitamines die een positieve invloed hebben op de slijmvliezen, waaronder de vagina.