Feiten en fabels over de overgang

Feiten en fabels over de overgang - Membrasin

Maar liefst 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen zijn momenteel in de overgang en dat is een feit.
Toch lijkt er nog steeds een taboe op het onderwerp te liggen.


De overgang blijft helaas nog vaak een ‘schaamte’ onderwerp waar te weinig over gesproken wordt. Hierdoor gaan er vaak ook bijzondere fabels rond! De overgang is een boeiend onderwerp en daar wil je natuurlijk betrouwbare informatie over. In dit artikel wat feiten en fabels over de overgang!

Fabel: je kunt niets doen aan de overgang

Het is een feit dat iedere vrouw in de overgang komt, maar het is een fabel dat je hier niets aan kunt doen. Veel overgangsverschijnselen zijn te verlichten. Door bijvoorbeeld aan de juiste voeding tot je te nemen, natuurlijke supplementen te gebruiken die je ondersteunen, lekker actief te blijven bewegen en hulp te zoeken bij klachten die je zelf niet kunt verlichten. Denk aan een bezoek aan je huisarts, een gynaecoloog of overgangsconsulent. Zij kunnen je helpen, eventueel met medicatie of hormoonsupplementen.

Fabel: je hebt geen zin meer in seks

Het is een feit dat je geslachtshormonen tijdens de overgang een verandering kunnen veroorzaken in libido. Maar minder zin in seks is niet alleen maar de oorzaak van de overgang. Dit kan ook komen door je drukke werk, gezinsleven, sociale leven etc. Als je voor de overgang genoot van seks, dan zul je dit waarschijnlijk tijdens de overgang ook nog wel ervaren. Een droge vagina is wel een bekend overgangsverschijnsel dus seks kan wel anders aanvoelen. Gelukkig is hier wat aan te doen door bijvoorbeeld natuurlijke supplementen te gebruiken die je slijmvliezen ondersteunen en/of een natuurlijk glijmiddel.

Feit: de overgang is niet hetzelfde als de menopauze

Wist je dat de menopauze je laatste menstruatie is? Dit is dus één moment terwijl de overgang wel tien jaar kan duren. De menopauze is pas achteraf vast te stellen, namelijk als je een jaar niet meer hebt gemenstrueerd. Wist je dat 1% van de vrouwen al voor haar 40 jaar de menopauze heeft?

Welke fabels en feiten ken jij over de overgang? Deel ze met ons op Facebook en Instagram, see you there!