Cheviche van tonijn met duindoornbespuree

Cheviche van tonijn met duindoornbessenpuree | Membrasin

Duindoornbessen zijn niet alleen verkrijgbaar als olie in een capsule of flesje.
Je kunt deze besjes ook heel goed gebruiken in een lekker en gezond recept.
Hoe? Lees onderstaande tips.

Duindoornbessen kom je in Nederland vrij veel tegen, heb je een duin (Noordwijk, Scheveningen en Texel bijvoorbeeld), dan vind je er wel de oranje zurige besjes. Je kunt ze heel goed zelf plukken en invriezen voor het moment dat je het nodig hebt. Ze zijn namelijk rijp in de zomermaanden, het moment om ze te plukken. De duindoornbes is dus best wel zurig qua smaak. Vergelijkbaar met een citroen. En daardoor heel goed vervangbaar voor citroen of azijn in een gerecht.

Wij maakten dit overheerlijke Peruaanse gerecht met cheviche van tonijn. Waarbij de tonijn rauw is en door de zuring van de duindoornbes breekt het de eiwitten af en zorgt dit voor een klein beetje garing van de vis. Hoe handig

Ingrediënten:

  • 150 gram tonijn
  • 3 eetlepels duindoornbespuree
  • Half bosje koriander
  • 1 Madame Jeanette peper, of rode peper (gebruik zoveel je aankunt 🙂
  • 1 avocado
  • 1 ui
  • 1 zoete aardappel

Maak zelf je duindoornbespuree

Je kunt duindoornbessensap kant-en-klaar kopen, maar je kan het ook vrij gemakkelijk zelf maken:

  • Doe 300 gram duindoornbossen en 3 dl water in een blender. Meng tot een gladde massa.
  • Schenk de inhoud van de blender door een zeef en klaar is je duindoornbessenpuree.

Recept van je Cheviche van tonijn met duindoornbespuree:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Was de zoete aardappel, prik hem in met een vork, besprenkel hem met zonnebloemolie en wikkel hem in aluminiumfolie.
  • Pof de zoete aardappel op 140 graden in de oven. Minimaal 30 minuten.
  • Doe de duindoornpuree, Madame Jeanette (pas de hoeveelheid peper aan, aan wat je lekker vindt qua pittigheid) en koriander in een blender en meng tot een gladde massa.
  • Snij de avocado in blokjes, de rode ui in ringen en de tonijn in dunne plakjes.
  • Maak een puree van de zoete aardappel.
  • Leg de tonijn als plakjes van carpaccio op een (rond) bord.
  • Doe de aardappelpuree in een spuitzak. Gebruik de spuitzak om de zoete aardappelpuree in dopjes op de tonijn te leggen.
  • Leg daarna de rode uien en avocado over de tonijn.
  • Bestrijk als laatste stap het duindoornbessenpuree over de cheviche. Geniet met mate, de puree is pittig.

Eet smakelijk.

Naar andere blogs »