Wist je dat?

Ondanks zijn zure smaak en stekelige takken is de duindoornbes krachtig en een bijzonder besje. Weet jij er al alles over?

Duindoornbessen bevatten maar liefst zeven keer meer vitamine C als sinaasappelen en citroenen. Overigens is de smaak minstens net zo zuur als wanneer je hap neemt uit een citroen. Toch kun je er wel jam, siroop en andere gezonde gerechten van maken.

Wil je zelf aan de slag met duindoornbessen?

Door de zure smaak is deze bes een goed alternatief voor citrus of azijn, dus prima te gebruiken in dressing of vinaigrette (door het vruchtvlees te persen). Vind je de sap van de duindoornbes te zuur, je kunt er ook een olie van maken. De olie van de duindoornbes wordt verkregen door de pitjes te pletten (in een vergiet). Hierdoor komt er olie vrij en deze kun je opgevangen. Deze olie is iets milder dan het sap. Een duindoornbes plukken is echter niet zo eenvoudig, omdat hij aan stekelige takken groeit. Een goede tip is om een aantal takken van de struik af te knippen en daarna snel in te vriezen. Zodra de takken volledig bevroren zijn, kun je de duindoornbessen er eenvoudig vanaf duwen. Bijkomend voordeel; zo blijven alle gezonde eigenschappen direct bewaard.

Kan voeding van invloed zijn op droge slijmvliezen?

Wij vroegen het aan een van onze specialisten: Het verbaasd je misschien niet dat omega 3,6,7 en 9 die je onder andere tegenkomt in vette vis van invloed kan zijn op droge slijmvliezen. Dat is echter niet het enige dat kan helpen. Ook velgekleurde groente, fruit en kruiden kunnen bijdragen doordat ze essentiële antioxidanten bevatten. Denk hierbij aan blauwe bessen, boerenkool, kurkuma, groene thee en granaatappel. En laat je die nu gewoon eenvoudig in de winkel te kunnen kopen. Mocht dit niet helpen, dan zijn er ook nog voedingssupplementen die duindoornbesolie bevatten. Membrasin® duindoornbesolie zit vol bijzondere en gezonde stoffen zoals onverzadigde vetzuren omega 3, 6, 9 en omega 7 en vitamine C, vitamine A en vitamine E. Alle gezonde voordelen van de duindoornbes dus in 1 capsule.

'Duindoornbessen bij een droge huid'