Vitamine A is erg belangrijk voor de ogen. Hoe helpt deze vitamine onze ogen gezond te houden? Voor het behoud van gezonde ogen is vitamine A bij zowel mannen als vrouwen belangrijk. Ons netvlies vaart er wel bij. Hoe zit dat precies? En zijn wortels echt goed voor onze ogen en moeten we daarom elke dag een vers glas wortelsap drinken?

Membrasin-duindoornbessen

Wat doet vitamine A voor de ogen

Door vitamine A kunnen we scherp zien in het donker. Het netvlies in het oog bevat miljoenen lichtgevoelige cellen: de staafjes en kegeltjes. Ze vertalen licht naar elektrische stroompjes die in de hersenen worden omgezet in beeld. De kegeltjes gebruiken we hoofdzakelijk overdag, daarmee zien we kleur. Met de staafjes nemen we grijstinten waar, die benutten we vooral in de schemering.

De staafcellen in het netvlies bevatten het lichtgevoelige pigment rodopsine. Deze rode kleurstof valt uiteen als er licht op valt, waarna de elektrische impuls ontstaat. Rodopsine wordt aangemaakt onder invloed van vitamine A. Om goed te kunnen zien in het donker is het dus essentieel dat we voldoende daarvan binnenkrijgen.

Vitamine A is bij vrouwen verder goed voor de slijmvliezen en draagt bij zowel mannen als vrouwen bij aan het behoud van een normale vochtbalans van de ogen. Daarom wordt vaak geadviseerd vitamine A in te nemen bij droge ogen.

Vitamine A in voeding

Vitamine A (retinol) zit in dierlijke producten zoals vis, eieren, kaas, melk en vlees. Vooral lever bevat hier veel van. Niet handig als je vegetariër of veganist bent. Duindoornbesolie is een van de weinige plantaardige producten waar vitamine A in zit. Naast vitamine A is er provitamine A: dit zit vooral in fruit en groente met bètacaroteen zoals mango, abrikoos, mandarijnen en wortelen. Uit provitamine A kan ons lichaam zelf vitamine A aanmaken. Dat wortels goed zijn voor onze ogen is dus geen fabel. Overigens hoef je echt niet elke dag een glas wortelsap te drinken. Er zijn veel eenvoudigere manieren om genoeg vitamine A binnen te krijgen.