Je vagina in de overgang

De overgang is een natuurlijk proces wat iedere vrouw uiteindelijk meemaakt. Op dit moment is maar liefst 1,8 miljoen van de Nederlandse vrouwen in de overgang. De overgang begint tegenwoordig tussen de 45 en 55 jaar (maar er zijn natuurlijk uitzonderingen). De eicelproductie loopt dan terug, de menstruatie wordt eerst onregelmatig en blijft uiteindelijk helemaal weg (menopauze). De vrouwelijke hormoonproductie loopt terug. Gevolg? Droogte. Je kunt tijdens de overgang vaginale droogte ervaren. Dit is een veelvoorkomend overgangsverschijnsel. Je gehele lichaam kan droger worden, niet alleen je vagina maar al je slijmvliezen. Bijvoorbeeld ook je ogen en mond. 

Wat is de oorzaak van een droge vagina tijdens de overgang
Door hormonale veranderingen tijdens de overgang (vermindering van oestrogenen) kan het bevochtigingsmechanisme van je lichaam zwakker worden. Oestrogeen stimuleert namelijk de aanmaak van huideigen vetten. Dit kun je onder andere merken aan droge slijmviezen zoals de vagina. Je vagina kan door de droogte jeuken en irriteren. 

Wat zijn de gevolgen van een droge vagina tijdens de overgang
Je lichaam wordt beschermd door de huid en slijmvliezen. Tijdens de overgang kun je last krijgen van droge slijmvliezen zoals een droge mond en droge vagina. Wanneer je mond droog is, kun je wat vaker slokjes water drinken maar bij een droge vagina zijn de klachten vaak niet zo eenvoudig te verlichten. Je merkt het tijdens intimiteit maar kunt ook continu een oncomfortabel gevoel ervaren. Jeuk, irritaties en zelfs infecties kunnen gevolgen zijn.

Wanneer je minder vocht hebt in je vagina, kan penetratie minder prettig en soms zelfs pijnlijk aanvoelen. Hierdoor kun je meer gespannen zijn of zelfs op gaan zien tegen seks. Dat is jammer want ook tijdens de overgang kunnen jij en je partner genoeg intimiteit blijven hebben.

Wat kun je doen aan een droge vagina?
Natuurlijke supplementen met duindoornbesolie kunnen de vaginale droogte verlichten. Duindoornbesolie bevat omega vetzuren en vitamines die een positieve invloed hebben op de slijmvliezen, waaronder de vagina. Ook zijn er natuurlijke intieme cremes verkrijgbaar die de droogte in de vagina kunnen verminderen. Een combinatie van zowel supplementen als cremes kunnen het meest effectief zijn.

Membrasin® Vaginal Vitality Cream is een hormoonvrije crème die symptomen verlicht als gevolg van droogte in intieme gebieden. Het bevat duindoornbesolie, hyaluronaat voor optimale hydratatie en melkzuur om de normale pH-balans te behouden. ​Van lokaal aangebrachte duindoornoliecrème en duindoornoliecapsules is klinisch bewezen dat ze het slijmvlies en huid van het intieme gebied voeden en onderhouden. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden.  

Inloggen

Wachtwoord vergeten?